maandag 28 december 2009

De proefopstelling, eerste versie

Sous-vide begint met de voorbereiding: schoonmaken, marineren en dan, in een plastic zakje vacuüm trekken. Daarvoor hebben we dus een vacumeerapparaat nodig en ik heb gekozen voor een FoodSaver, type V2860-I.



De niet zo goedkope Foodsaver heeft een "Easy-clean Drip Tray", een uitneembaar laadje waarin het vocht terecht komt dat uit de plastic zak gezogen wordt. Erg handig, wat zeg ik: noodzakelijk, om de vacuümpomp te beschermen.

Nadat het voedsel in een zak vacuümgezogen is, gaat het in het waterbad. Wij gebruiken daarvoor een Bestron DRC280. De stekker van de rijstkoker gaat niet in het stopcontact maar in een randaarde stopcontact dat in de zwarte door is gemonteerd. Dat stopcontact wordt aangestuurd door de temperatuur controller. De temperatuurcontroller (Tempatron type PID500) meet via een type K thermokoppel de temperatuur van het water in de rijstkoker. Het thermokoppel is met 2-componentenlijm aan de buitenkant van de binnenbak verlijmd.
De bodem van de aluminiumbinnenbak is na een paar keer diep bruin geoxideerd, misschien geëloxeerd. Ben benieuwd of dat het begin van het einde van de bak betekent. De netstekker gaat niet in het stopcontact maar in de zwarte doos waarin de PID controller is gemonteerd.
Dan het blauwe kastje van de aquariumluchtpomp, een Elite 800. het plastic slangetje is vervangen door een siliconenslang. Het blauwe luchtsteentje dat ik het gekocht heeft het precies twee keer uitgehouden omdat het in het warme water bros werd en brak.
De rijstkoker is in actie.
N.B. de rijstkoker is inmiddels (zomer 2010) vervangen door
een frituurpan vanwege de slechte thermische eigenschappen
 van de eerste. 

Helemaal links ligt een digitale thermometer (Testo 925, voor NiCr-Ni thermokoppels (type K); een onmisbaar attribuut in de keuken omdat ik nog nooit apparatuur ben tegengekomen met een nauwkeurige temperatuurinstellng (frituurpannen en ovens voor consumentengebruik kunnen er zomaar 15 graden naast zitten. Gelukkig geven zij, bijna altijd, een te lage temperatuur aan. De Testo thermometer meet binnen 1 °C van -50 ... 1000 °C.

Onderstaande foto geeft een close-up van de doos waarin een randaarde stopcontact (links) en daarnaast de controller is gemonteerd. Een connector en contraconnector voor de thermokoppeldraden is er tussenin gemonteerd.


In de zwarte doos is een computervoeding gemonteerd als experimenteervoeding.

Je kan de hardware ook kopen: zie hier voor de professionele apparatuur, zie deze link bijvoorbeeld voor de goedkopere thuisoplossing. Bij de kookwinkel in Amersfoort kan je deze Sous Vide Supreme kopen voor ongeveer Euro 600,-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten