zondag 27 februari 2011

I-Cooking

Sous-vide is leuk en lekker. Het is ook omslachtig en als je het eten meteen wilt consumeren, is dat vacumeren met de plastic zakjes best onhandig. Ik introduceer nu de volgende stap: I-Cooking, ofwel intelligent koken :-).

Vanaf nu doen we het voedsel niet meer in plastic zakjes, ergo niet onder vacuum, maar in een pan met warm water en gebruiken sous-vide temperaturen. Ik heb ook, voorlopig, de ingewikkelde apparatuur aan de kant gezet gebruik het fornuis en bij-benadering-temperaturen.

Benodigdheden zijn dus teruggebracht tot een thermometer, Ikea bijvoorbeeld heeft er een voor een schappelijke prijs en een handigheid, geduld, om de juiste temperaturen te leren instellen. Ik heb gemerkt dat dat met een elektrisch fornuis makkelijker gaat dan met een gasfornuis. Als je een gasfornuis gebruikt is een warmhoudplaatje geen luxe.

Deze techniek scoort heel hoog als het om de bereiding van groenten en vis gaat. Opzetten met water en de temperatuur tussen 80-85 graden (groenten) en 50-55 (vis) proberen te houden. Lukt na enige oefening! Witlof zo bereid heeft geen spoor van bitterheid en proeft fris. Aardappels worden erg lekker, ze smaken ergens naar.

We hebben ook vis klaargemaakt (zalm en tong). Een directe vergelijking hebben we niet uitgevoerd, maar het doet niet onder voor sous-vide bereiding, lijkt ons zo.

Nadeel: er kan geen temperatuur ingesteld worden, dus het bereiden van voedsel dat lange bereidingstijden vergt (suddervlees) zal niet lukken. Daarvoor blijft een Temperature Controlled System nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten